“Vinterferie”

I vinterferien har vi gjort som nordmenn flest, reist til fjells. Storebror har har besøkt oss, og sammen har vi kjørt en lang tur nordover langs Usumbara Mountains til høylandet i Great Rift Valley. I masaienes land har vi besøkt den alkaliske innsjøen Lake Natron, besteget den aktive vulkanen Ol Doinyo Lengai, og besøkt Ngorongorokrateret og Mkomazi nasjonalpark.

 

Ol Doinyo Lengai
“Oldoinyo Lengai is a volcano in the Eastern Rift Valley, North Tanzania. Its name means ‘Mountain of God’ in the language of the Maasai people who inhabit this area. Oldoinyo Lengai is of particular interest to geologists because it is the world’s only active volcano that erupts natrocarbonatite lava. It is also the only active volcano in this part of the East African Rift Valley, though there are many older extinct volcanoes in this region. Oldoinyo Lengai rises about 2000 metres above the Rift Valley floor to a height of approximately 2886 metres.”
oldoinyoA