Ilha de Moçambique

Ca 150 mil nord for Maputo, ligger øya Ilha de Moçambique, kjendt tilbake til det 10. århundede som arabisk handelssted, og oppkalt etter Mussa Al Mbique. Øya ble i 1498 “oppdaget” av Vasco da Gama, og fra begynnelsen av 1500 tallet befestet av portugiserne for å sikre sjøveien til India. Øya var i lang tid administrativt sete for det portugisiske østafrika, men mistet sin posisjon etter slutten på slavehandelen og åpningen av Suez kanalen, og koloniens hovedstad ble i 1898 flyttet til Lourenço Marques (i dag Maputo).
Ilha de Moçambique ble i 1991 ført opp på UNESCO sin liste over verdensarv, og i dag er mange av de gamle bygningene på øya under restaurering. Ved festningen, som i dag benyttes til skole, ligger Capela de Nossa Senhora do Baluarte, som skal være den eldste europeiske bygningen på den sydlige halvkule (1522).
Med sin blanding av portugisisk, østlig, arabisk og afrikansk kultur er denne øya en fantastisk perle.

ilhademocambique

Vi går i dekning

Et ammunisjonslager i utkanten av byen, ca 10 km fra oss, gikk i lufta i ettermiddag, og kraftige eksplosjoner har i flere timer skapt panikk og sendt tusener av mennesker på flukt bort fra området. De kraftige eksplosjonene fikk murpuss til å drysse fra vegger og tak her hjemme hos oss, og en stund var vi urolige for at vinduer skulle knuses.
Vi håper alt roer seg, og at flytrafikken går som normalt i morgen. For da reiser Berit og Andreas til Norge  for en uke.

eksplosjon psykiatrisk
Psykiatrisk sykehus truffet under granatregnet.

granat
Udetonerte granater har falt ned flere steder….