Lake Victoria

Denne helgen har vi tilbragt på Wag Hill Lodge i Mwanza. Lokalisert på den sørlige bredden av Viktoriasjøen på ca 1100 meters høyde, har Mwanza et kjølig og behagelig klima, nesten som norsk sommer, og det var godt å få et lite avbrekk fra den varme fuktige luften her i Dar es Salaam. Wag Hill Lodge er et paradis for fuglekikkere og fiskere. Fiskeørnen sirklet over oss, og ved soloppgang ble vi vekket av jungelens “millioner” fugler, samt apekatter som sprang og hoppet på hyttetakene. Andreas prøvde fiskelykken i håp om å dra opp en Nile perch (Nilabbor), men ikke en gang de små krokodillene ved fiskeplassen ville bite på kroken. “Daglig” bading har gitt resultater, og på Wag Hill kastet Martine armringene, og svømte for egen maskin over bassenget!

Ngoma

I løpet av de siste par ukene har barna på Nordic fått et innblikk i tradisjonell mat, rytmer, sang og dans. De har fått prøve seg på trommer, og de har lagd sine egne leker. Mama Masai har lært dem å lage perlesmykker, og en skredder har sydd flotte og fargerike kjoler og drakter til alle sammen. Morsomst av alt, var nok å bygge hus sammen med masaiene. I “lett arbeidsantrekk” jobbet flittige barn med å blande vann og jord til gjørme, som så ble brukt til å tette veggene i huset. Tradisjonelt smøres disse jordveggene med et lag fersk kumøkk, som når den tørker, gir en vannavstøtende overflate. Kumøkken ble denne gangen utelatt, og det var nok like greit. Grisete ble det uansett, og etter en lang arbeidsøkt, måtte barna til slutt spyles med vannslangen. De tanzanianske kulturdagene ble i dag avsluttet med Ngoma, en opptreden med sang og dans. Her demonstrerte også masaiene adamu, deres særegne hoppedans.

Masaihus

colabil

Klassetur til Bagamoyo

Nå er jeg tilbake etter en kjempeflott klassetur til Bagamoyo, en gammel historisk by ca 70 km nord for Dar es Salaam. Der besøkte vi også Kaole, et arkeologisk sted, der vi så ruinene etter persiske muslimer fra det 13. århundre. I Bagamoyo bodde vi på Livingstone Beach Resort.

KLassetur

Bagamoyo er en by i Tanzania, og var den opprinnelige hovedstaden i Tysk Østafrika, fra 1886 til 1891. Den var en av de viktigste handelspostene på kysten av Østafrika, og utgangspunktet for mange av de mest berømte oppdagelsesreisene i det 19. århundre inn i det indre av kontinentet. Blant kjente oppdagelsesreisende som dro gjennom byen kan nevnes Richard Francis Burton, John Hanning Speke, Henry Morton Stanley og James Augustus Grant. Etter at David Livingstone døde ble liket hans fraktet til England, på veien lå det i tårnet i den gamle kirken i byen, mens følget ventet på høyvann for å frakte det videre til Zanzibar. Da Stanley og Emin Pasha kom til kysten i 1889, holdt den tyske guvernøren i Bagamoyo, Hermann von Wissmann, en stor mottagelse for dem, under festen falt Emin ut av et vindu og ble hardt skadet.
I 1916, under første verdenskrig ble Bagamoyo utsatt for britiske luftangrep og beskytning fra sjøen, tyskerne ble nedkjempet og den tyske garnisonen tatt til fange
Idag er byen på listen over verdensarven.

Old church BagamoyoDen gamle kirken der David Livingstone ble lagt før han ble fraktet videre til Zanzibar og England

KaoleKaole, her så vi ruinene av to moskeer og 30 graver fra 13. til 16. århundre

Se flere bilder fra klasseturen her